Sage The Oracle Touch – gdy nowe technologie spotykają tradycję

Sage The Oracle Touch – gdy nowe technologie spotykają tradycję

Na rynku możemy spotkać ekspresy do kawy bardziej tradycyjne, kolbowe, wyposażone w parową dyszę do spieniania mleka. Z drugiej strony mamy ekspresy w pełni automatyczne, wyposażone w wyświetlacz dotykowy, a także automatyczny system do spieniania mleka – tutaj wystarczy wcisnąć jeden przycisk, żeby przygotować nasze ulubione cappuccino, caffe latte czy też klasyczne espresso. Firma Sage postanowiła połączyć w jednym urządzeniu zalety obu rozwiązań. Sage The Oracle Touch to ekspres nowoczesny, ale klasyczny zarazem. Ciekawe rozwiązania technologiczne współgrają tu razem z tradycyjnymi, dobrze już znanymi funkcjami. Jak udało się to osiągnąć? Czy ekspres marki Sage to udana konstrukcja? Sprawdzamy!

Ekspres kolbowy czy automatyczny?

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na dwie główne kategorie – kolbowe i automatyczne. Każda z tych konstrukcji ma swoje wady i zalety, a ostateczny wybór zależy wyłącznie od oczekiwań konsumenta. Na pierwszy rzut oka ekspres automatyczny wydaje się lepszym wyborem – zapewnia oszczędność czasu, mniejsze zaangażowanie użytkownika, wszystkie parametry dobiera samodzielnie – nie musimy się już o nic troszczyć. Szczególnie popularne są modele wyposażone w system do spieniania mleka. Nie musimy spieniać mleka za pomocą dyszy – wystarczy, że wlejemy je do specjalnego pojemnika, wciśniemy przycisk cappuccino czy caffe latte, a urządzenia samo wszystko dla nas przygotuje – dobierając odpowiednie proporcje.

Istnieje jednak pewien mankament dotyczący ekspresów automatycznych – użytkownik nie ma zbyt dużej kontroli (o ile w ogóle) nad parametrami podczas ekstrakcji kawy. Mamy oczywiście możliwość dobrania mocy kawy czy ilości wody i spienianego mleka, ale za bardziej zaawansowane ustawienia odpowiada już samo urządzenia. Takie rozwiązanie ma swoich zwolenników – nie każdy przecież ma czas czy chęci na „zabawę” z parametrami. Dlatego dla tych, którzy pragną, aby poranna kawa była podana szybko, bez większego udziału z naszej strony – wybór automatycznego ekspresu będzie optymalny. Jednak nie będzie to najlepsze rozwiązanie w przypadku smakoszy, którzy chcą eksperymentować z kawą, dopieszczać swoje espresso poprzez uzyskanie idealnych parametrów ekstrakcji. Nie zapewni tego żadne urządzenie bezobsługowe, jednak posiadanie kontroli nad całym procesem parzenia kawy wynagradza tę odrobinę wysiłku i czasu, które musimy włożyć w przygotowanie pysznej kawy.

Sage The Oracle Touch – trochę o konstrukcji

Sage The Oracle Touch to ekspres, który wyglądem przypomina stylowe urządzenia z naszej ulubionej kawiarni. Choć urządzenie zostało wyposażone w kolbę, sam producent określa sprzęt jako „w pełni automatyczny ekspres do kawy nowej generacji”. Stało się to możliwe również za sprawą ekranu dotykowego, który umożliwia wybranie konkretnego napoju kawowego; pozwala on również na dobranie ustawień do naszego gustu. Jest to zatem rozwiązanie rzadko spotykane na rynku, pozwalające na przygotowanie kawy za pomocą profesjonalnego ekspresu kolbowego osobom, które nie mają jeszcze wystarczających umiejętności czy doświadczenia. Ekspres jest oczywiście wyposażony w automatyczną dyszę do spieniania mleka. Nie zabrakło również doskonałego stożkowego młynka, który posiada metalowe kamienie. Mieli on kawę automatycznie, a dodatkowo samodzielnie porcjuje i ubija. Można użyć sitka 14-gramowego oraz 22-gramowego – dla podbicia smaku, mocy i aromatu.

Sage The Oracle Touch – w co został wyposażony?

Jedną z najważniejszych technologii zastosowanych w tym modelu, jest wentyl ciśnieniowy. Jego zadaniem jest bardzo dokładne określenie maksymalnego ciśnienia podczas procesu ekstrakcji ziaren. Jest to bardzo dobra wiadomość dla użytkownika ekspresu, ponieważ przekłada się bezpośrednio na smak kawy – zapobiega to powstawaniu gorzkiego posmaku. Gorzki smak kawy to często efekt braku wentyla i spalenia kawy w filtrze.

Kolejną funkcją, która w dużej mierze przekłada się na smak zaparzanej kawy, jest tzw. niskociśnieniowe parzenie wstępne. Pozwala to na stopniowe zwiększanie się ciśnienia w ekspresie; sprawia, że ekstrakcja jest niezwykle równomierna. Bardzo ważne jest, aby na początku ekstrakcji ciśnienie było niższe – sprawi to, że zmielona kawa spęcznieje, nasiąkając małą ilością wody. Dopiero wtedy ciśnienie będzie wzrastać do optymalnej wartości, a napój uzyskany w ten sposób będzie zrównoważony i zwieńczony gęstą cremą o pięknej barwie.

Stała kontrola temperatury

Producent ekspresu wychodzi z założenia, że na uzyskanie idealnej kawy składa się dużo czynników – co przełożyło się oczywiście na wyposażenie ekspresu Sage The Oracle Touch. Twórcy urządzenia wzięli pod lupę każdy etap przygotowania kawy i postarali się, aby ekspres zapewniał najwyższą jakość każdego z nich. Zarówno starannie zaprojektowano młynek jak i system grzewczy, który jest sercem całego urządzenia. Oddzielono od siebie bojlery, jeden z nich służy do produkcji i stałego podawania pary, zadaniem drugiego jest przygotowanie kawy (wyróżnia się on niezwykłą precyzją +/-1°C). Możliwość spieniania mleka wraz z jednoczesnym przygotowaniem kawy w optymalnej temperaturze – a co za tym idzie – o idealnym smaku, to właśnie zasługa tego systemu. Bardzo ważne jest również to, że w trakcie całego procesu ekstrakcji temperatura w systemie nie będzie się wahać. Odpowiada za to głowica zaparzająca wyposażona w grzałkę. Jeżeli urządzenie nie jest w stanie zapewnić stałej temperatury, jej wahanie spowoduje, że nie wytworzy się pyszna, gęsta pianka, a kawa straci swój kolor w ciągu zaledwie kilku sekund.

Sage The Oracle Touch – zalety

  • Jest to profesjonalne urządzenie, które jednak nie wymaga wiedzy od użytkownika – dzięki połączeniu ekspresu kolbowego z automatycznym.
  • Jednym dotknięciem można wybrać swoją ulubioną kawę – urządzenie zmieli, odmierzy odpowiednią porcję i ubije kawę, a także dobierze i zapewni optymalne parametry i proporcje.
  • Mimo zautomatyzowania, urządzenie pozwala użytkownikowi na zachowanie kontroli nad ustawieniami.
  • Wentyl regulujący z zapadką OPV jest świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu nie dojdzie do maksymalnego przeciążenia ciśnienia podczas ekstrakcji.
  • Doskonały niskociśnieniowy system zaparzania wstępnego sprawia, że smak kawy jest jeszcze pełniejszy i bardziej aromatyczny.
  • Zamysłem producenta było stworzenie urządzenia, które pozwoli w warunkach domowych uzyskać kawę niczym nieróżniącą się od napoju przygotowanego przez baristę.
  • Dysza do spieniania mleka zapewnia świetne efekty – pozwala na spienienie mleka w idealnym stopniu.

Ekspres Sage The Oracle Touch – świetnie rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą uzyskać idealną kawę

Sage The Oracle Touch zaskakuje innowacyjnymi rozwiązaniami i zastosowanymi technologiami. Jest to ekspres kolbowy, ale dzięki zautomatyzowaniu jego obsługa jest niezwykle prosta, a przygotowanie naszej ulubionej kawy zajmie niewiele czasu. Istnieje tutaj również możliwość zmiany różnych ustawień, co sprawia, że użytkownik zyskuje kontrolę. Powyższy model to jedno z najciekawszych urządzeń dostępnych obecnie na rynku, a praktyczność i wysoka jakość wykonania to jego największe zalety.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *